Orta Doğu’nun keşfedilmeye değer en kendine has özelliklere sahip ülkesi olan İran, köklü tarihi ve adeta bir mozaik niteliğinde olan kültürüyle öne çıkıyor. Tarihi ve kültürel gezilerin odak noktasında bulunan İran, geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olmasını da avantaja çevirebilmiş bir ülke. Dolayısıyla ülkenin dört bir yanında görülmeye değer pek çok tarihi yapı bulunmakta. Aynı zamanda bulunduğu konum itibariyle doğal güzellikleri bakımından da birbirinden güzel seçenekler sunan İran, bu bağlamda turistik özellikleriyle dikkat çekmeyi başarıyor. Peki İran turistik yerler bakımından ziyaretçilerine neler sunuyor? Bu sorunun cevabını sizlere detaylı bir şekilde aktarmaya çalışacağız.

  1. Borujerdi Evi, Kashan

İran’ın Kashan kentinde bulunan Borujerdi Evi’nin geçmiş 1857 yılına kadar uzanıyor. Dönemin zengin tüccarlarından olan Borujerdi’nin gelini için yapıldığı bilinen ev, Ustad Ali Maryam tarafından tasarlanmış. Yapımının ardında bir aşk hikayesinin yattığı bilinen Borujerdi Evi, günümüzde müze ev olarak ziyarete açık durumda. Oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip olan destinasyon, aynı zamanda devasa bir büyüklüğe sahip. O kadar ki evin tamamını gezmek isterseniz en az yarım saatinizi buraya ayırmanız gerekli. İran turistik yerler arasında ilk sırada bulunan Borujerdi Evi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Chak Chak, Yezd

İran’ın görülmeye değer destinasyonlarından biri olan Chak Chak, Yezd şehrinde konumlanıyor. Oldukça gizemli bir yer olan Chak Chak, özellikle Zerdüştlük ile ilgilenenlerin ziyaret etmesi gerektiği yerlerin başında geliyor. Oldukça kırsal bir bölgede bulunan tapınağa 300 basamaklı merdivenle ulaşım sağlanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen Zerdüştleri ağırlayan tapınak, bu özelliğiyle adeta bir hac görevini üstleniyor. İçerisine girildiğinde yüzyıllardır sönmeyen üç ateşi görebileceğiniz tapınakta aynı zamanda devasa büyüklüğüyle bir ağaç sizleri karşılıyor. Gizemli hikayesi ve görülmeye değer detaylarıyla öne çıkan Chak Chak, İran’da gezilecek yerler arasında kendisine yer bulmayı başarıyor.

  • Sessizlik Kulesi, Yezd

İran’ın Yezd şehrinde bulunan ve en az Chak Chak kadar ilgi çekici bir yer olan Sessizlik Kulesi, şehir merkezinden epeyce uzak bir konumda yer alıyor. Dümdüz ve etrafında hiçbir şey olmayan bir arazi üzerinde konumlanan iki kule, günümüze her ne kadar sağlam ulaşmamış olsa da hikayesiyle ziyaretçilerini şaşırtıyor. Zerdüştlük inancında, insanın hayata veda etmesi durumunda toprağa gömülmesi hoş karşılanmıyor. Bu nedenle geçmiş yıllarda ölenleri bu kulelerin üzerine koyarak yırtıcı kuşların beslenmeleri sağlanıyormuş. Bu durumda bedenler yok olurken besin zincirinin bir taraftan devamının sağlanması amaçlanmakta. Oldukça ilginç bir destinasyon olan Sessizlik Kulesi’ni İran gezileriniz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Persepolis, Şiraz

Persepolis, İran’ın en turistik destinasyonlarından biri. Aslında bunun altında zengin tarihi yatıyor. Şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunan antik kentin geçmişinin MÖ 6. yüzyıla kadar uzandığı biliniyor. Pers Kralı I. Darius tarafından kurulan antik kentte günümüzde birbirinden önemli tarihi yapıları inceleyebiliyorsunuz. Persepolis gezileriniz sırasında görebileceğiniz yapılar Saray, Tören Salonu, Kral Mezarı ve birbirinden önemli sütunlar olarak sıralanıyor.

  • Si-o-se Köprüsü, İsfahan

Si-o-se Köprüsü, İran’ın İsfahan şehrinde yer almakta olup 1599 yılından günümüze ulaşmış nadide yapılardan biri. Zayende Nehri’nin üzerine kurulan devasa köprünün yapımında farklı bir teknik uygulandığı biliniyor. Bu tekniği detaylandıracak olursak köprünün yapımında, devamlı olarak suyla temas edeceği düşünülerek özel bir taş tercih edilmiş. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklıktan ötürü köprünün taşlarının dayanıksızlaştığı düşünülüyor. Akşam saatlerinde ilgi çekici ışıklandırmasıyla mutlaka görülmesi gereken Si-o-se Köprüsü, İran gezilerini güzelleştiren bir detay olarak öne çıkıyor.

  • Eram Bahçesi, Şiraz

İran gezileriniz sırasında huzurlu bir şekilde vakit geçirebileceğiniz destinasyonlardan biri olan Eram Bahçesi, Şiraz şehrinde yer alıyor. Birbirinden farklı çiçeklerin sizleri karşılayacağı bahçe, yeşil alan bakımından şehrin en büyük yerlerinden biri. Dolayısıyla Eram Bahçesi’ni İran tatili sırasında keyifli bir mola yeri gibi düşünebilirsiniz. Buraya giderken yanınıza mutlaka fotoğraf makinenizi almalısınız. O kadar harika manzaralara tanıklık edeceksiniz ki buradan hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.