Merhaba değerli okurlarım. Önceki yazımda ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri aktardım. Bu yazımda ise kira sözleşmeleri hakkında dikkat etmesi gereken hususlar üzerinde duracağım. Kira sözleşmeleri, 6098 Türk Borçlar Kanunu kapsamındadır. Kira sözleşmesi, “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.(Türk Borçlar Kanunu Madde 299).”Bu kanuna göre direk olarak borç-alacak ilişkisi olarak görülmektedir.

Kira sözleşmelerinin ayrıntılı bir şekilde düzenlemek ve dikkatli olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Kiraya veren veya kiracının mağduriyet yaşamaması için bu durum çok önem arz etmektedir. Peki kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeliyiz sorusuna geçelim.

Cam Tavanlarını Kır! Cam Tavanlarını Kır!

Öncelikle kiracı kiralamak istediği gayrimenkulü iyi bir şekilde inceleyerek eksik, hatalı veya sorunlu bir durum olup olmadığını kontrol etmelidir. Örneğin bu kiralama bir daire ise kiracı daire içinde tespit ettiği kırık olan mutfak tezgahını ev sahibine bildirerek, tamiratının yapılmasını ev sahibinden talep etmeli ve sağlam çalışır bir şekilde teslim almalıdır. Kiracının, kiralanan gayrimenkulde kiraya veren kişinin yazılı izni olmadan herhangi bir değişiklik tadilat gibi işlemleri yapamayacağını da sözleşmede belirtilmesi gerekir.

  • Kiraya veren kişi ve kiracının adı soyadı ve TC kimlik numaraları, adres kısımları eksiksiz ve doğru bir şekilde kira sözleşmesine yazılmalıdır. Kefil durumu söz konusu ise aynı bilgiler kefil olan kişi için geçerlidir.
  • Kira sözleşmeleri 2 nüsha olarak düzenlenerek ıslak imza ile sözleşme altına alınmalıdır.
  • Kira sözleşmesinde kiralananın gayrimenkulün adres kısmı kesinlikle doğru bir şekilde yazılmalıdır.
  • Bir aylık ve bir yıllık olan toplam kira bedellerinin de rakamsal ve yazılı olarak da yazmak gerekir.
  • Kira sözleşmesinde yatırılan kira ücretinin hangi banka hesabına yatırılacağını belirtmek de önemlidir. Kira ücreti sözleşmesinin tarafı kim ise o kişiye yapılmalıdır. Kira ücreti yatırılırken de hangi döneme, ait olduğunu belirtmek ve açıklama kısmına da KİRA BEDELİ olarak da yazmak faydalı olacaktır.
  • Yapılan kira sözleşmesinin süresini, yenileme zamanını sözleşmede kesinlikle yazılmalıdır.
  • En önemli konulardan birisi de kira artış zamanı ve kira artış oranıdır. Kira artış zamanını ve anlaşılan kira artış oranını sözleşmeye yazmak ileride olabilecek ihtilafları engelleyecektir.
  • Diğer önemli bir husus da depozito bedelidir. Depozito ücretinin ne maksatla istendiği, hangi koşullarda iade edileceği sözleşmeye yazılmalıdır. Kiralanan gayrimenkulün mevcutta olan demirbaş listesini de eksiksiz yazılması gerekir. (Kombi, Mobilya, Klima vs.)
  • Verilen peşinat, kira ödemesi, depozito ücret ödemelerini banka üzerinden yapmak olası ihtilaflar durumunda ispat konusunda faydalı olacaktır.