Köy enstitülerinde ve ziraat okullarında benzer eğitim yapılıyordu. Köy enstitüsü karnesini görünce aklıma mezun olduğum Söke Ziraat Teknik Lisesi derslerim geldi.
Söke Ziraat Okulu’nda 4 yıllık süreçte bize verilen dersleri hatırladığımda. Matematik, Fizik, Kimya, Edebiyat, Tarih, Yabancı dil gibi kültür dersleri yanında; Tarla ziraatı, Bahçecilik, Hayvancılık, Tarımsal Mekanizasyon, Traktör Tekniği, Tarımsal inşaat, Atölye tekniği, Motor tekniği, Tarımsal İşletmecilik, Köy sosyolojisi, Kooperatifçilik, Gıda Bilgisi gibi mesleki ziraat dersleri köy enstitüsü dersleri ile neredeyse aynı idi.
Geçmişte Köy enstitülerinde ülke çocukların eğitilmesi için çok önemli çalışmalar yapıldı. Köy enstitüsü mezunları köy çocuklarını eğitti. Işıkları ülkeyi hala aydınlatıyor. Tarım Bakanlığı’na bağlı Ziraat ve Ev Ekonomisi Meslek Liseleri, tarım okullarında okuyan köy çocukları, köydeki yetişkin insanlarının yetiştirilmesi, köylüye danışmanlık yapması, Türk tarımının geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması için yetiştirildi.
Ziraat teknisyenleri de köy enstitülerinde yetişen öğretmenlere benzer bir eğitimden geçirildiler, yetişkin eğiticisi oldular ve Türk tarımı için büyük hizmetlerde bulundular. Ziraat okullarından yetişenlerin bugün ülkede önemli görevler üstlendiklerini, halen okullarını minnetle andıklarını görüyorum.
Ne oldu bu güzel ve faydalı okullara?
Geçmişte Çivril'de bir ziraat okulumuz vardı. Mesleki lise eğitiminin önemi herkesçe bilindiğine göre ilimizde uygun bir ilçeye yeniden bir ziraat-gıda-hayvancılık konularında eğitim veren ziraat teknik lisesi açılmasını diliyorum. Bu okulun 500-1000 dönümlük uygulamalı bir tarımsal eğitim merkezi olarak planlanmasının, ilimiz tarımına ve kırsal kalkınmasına büyük katkı vereceğini düşünüyorum.
Yazınızı okuyunca köy öğretmeni olan babamın köyde balıkçılığı getirerek onlara öğrettiği koop. Kurdukları günü. Hayvanları doğum yapacağı zaman gidipte doğum yaptırdığı, süt tozları dağıtılırken o dönemdeki mücadelesi köylünün yetiştirdiği süt varken süt tozu ülkeye ihanettir diye mücadelesi, halkeğitim müdürlüğü yaptığı dönemde kadınlara ve köylülere yönelik kurslar geldi gözümün önüne o dönem çocuktum ama güzel işler yaptığının farkındaydım köylünün babama gösterdiği saygıdan
şimdiki döneme geldiğimizde okul kazanmadıysa dışarıda kalmamak için öğretmen olan gençlerimiz öğrencimin sadece ders notlarıyla değerlendirip ailelerine sadece şikayet ettiğini neden bu çocuk başarız diye araştırmıyor ve ben dersimi veriyorum diyen öğretmenlerimizi görünce bu yapılan çalışmalar çok değerli kalben destekliyorum teşekkür ediyorum saygılar