Eski eşi tarafından 18 Ağustos Pazar Günü kızının gözleri önünde vahşice katledilen Emine Bulut’un ardından, 27 Ağustos Salı günü Denizli’de Hafize K. eski eşi tarafından bıçaklandı. Türkiye’yi sarsan bu olayların üzerine Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve belediyenin kadın personeli siyah giyinerek kadına şiddete ‘dur’ dedi. Belediye binasına asılan ‘Anne Lütfen Ölme #EmineBulut’ yazılı pankartın önünde basın açıklaması gerçekleştiren Başkan Doğan; “Ülkemizde artan kadın cinayetlerine farkındalık yaratmak için bugün buradayız. Kadın kardeşimiz Emine Bulut eski eşi tarafından çocuğunun gözü önünde vahşice öldürüldü. İlimizde yine bir kadın kardeşimiz eşi tarafından bıçaklandı. Şu anda kendisi Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda, biz de kendisini yakından takip ediyoruz” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ACİLEN UYGULANMALI”

Kadına karşı şiddetin önlenmesi için ‘İstanbul Sözleşmesi’nin acilen uygulanması gerektiğini vurgulayan Başkan Doğan; “17 yılda kadının ne giyeceğine, nerede güleceğine, nasıl çalışacağına iktidar tarafından karışıldığı için kadına yapılan baskılar, kadına şiddet ne yazık ki bu şekilde artarak gidecektir. Bu anlamda acilen İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından Türkiye’de uygulanması gerekiyor. Bu sözleşme; kadına karşı yapılan her şiddeti, kadına karşı işlenen cinayetin sorumlusunun en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını içeriyor. Ben bir hukukçu, bir başkan olarak bunun sonuna kadar takipçisi olacağım. Sadece kınamakla, farkındalık yaratmakla kadınlarımızı koruyamayız. Kadına karşı şiddetin önlenebilmesi için cezaların caydırıcılığının acilen arttırılması gerekiyor. Devlet tarafından alınan koruma önlemlerinin de çok yetersiz olduğunu görüyoruz. Koruma yöntemleri kadın şiddete maruz kaldıktan sonra uygulanıyor. Ben yetkilileri göreve çağırıyorum. Artık hiçbir kadınımızın katledilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

“KADIN DAYANIŞMA MERKEZLERİMİZLE KADINLARIMIZIN ARKASINDA OLACAĞIZ”

Merkezefendi Belediyesi olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına hayata geçirecekleri projeleri de aktaran Başkan Doğan; “Merkezefendi Belediyesi olarak açacağımız ‘Kadın Dayanışma Merkezleri’ ile kadınlarımızın sonuna kadar arkalarında olacağız. Merkezlerimizde psikologlarımız, hukukçularımız olacak. Merkezlerimizde sağlam aile temellerinin oluşması için aile terapistlerimiz de olacak. Bunun hazırlıkları içindeyiz. Yaşanan olaylar çerçevesinde projelerimizi daha da hızlandırdık. Biz farkındalık oluşturmak için belediye personelimiz ile birlikte startı verdik. Dayanışma merkezi dışında kadına karşı şiddetle ilgili eğitim ve seminerlerimiz de devam edecek. Bu eğitimi küçük yaşlardaki erkek çocuklarımıza da vermeliyiz. Aile içi şiddetin önlenmesi için küçük yaşlarda eğitim önemli. Okullarımızla yapacağımız işbirliği ile bu farkındalığı yaratacağız. Biz artık hiçbir kadının öldürülmesini, şiddete maruz kalmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim