Hierapolis, Türkiye’de en çok ziyaret edilen 3. ören yeri oldu Hierapolis, Türkiye’de en çok ziyaret edilen 3. ören yeri oldu

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ve arkadaşları tarafından mesleki eğitim veren kurumlarda yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerinin araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına verilen araştırması önergesinin görüşmeleri sırasında Saadet Partisi Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, çocuk işçiliğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin ILO’nun Asgari Yaş Sözleşmesi’ni 1998'de, En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Sözleşmesi’ni 2001'de onayladığını ifade eden Ün, “Ülkemizde yaklaşık 1 milyon çocuk işçi var yani çocuk nüfusunun yüzde 5’i, bağımsız kaynaklara göre bu sayı 2 milyona ulaşıyor. TÜİK çalışan bu çocukların üçte 1’inin eğitime dönemediğini söylüyor. Son on bir yılda en az 671 çocuğumuzu iş cinayetlerinde kaybettiğimizi görüyoruz. En çok çocuk işçi ölümünü de mevsimlik işçiliğin zirve yaptığı mayıs, eylül aylarında 380 rakamıyla tarım ve orman iş kolunda yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Ün, "Çocuk ve işçilik kelimelerinin yan yana gelmesi, "Biz de çocukken çalıştık." diyerek çocuk işçiliğine yüksek tolerans tanınması çocuğun en temel haklarını ortadan kaldırmak demek. Kreşte oynaması, okulda eğitim alması, lisede gençliğe adım attığı yıllarda doya doya yaşaması gereken çocuklar, karşılarına bir kez çıkan yaşama fırsatını tekstil atölyelerinde, zincir marketlerde, tarlalarda heba ediyorlar, ettiriliyorlar. Türkiye'de emek ucuzladıkça çocuk işçiliği de ülkedeki üretim çarklarını ayakta tutan bir enstrüman konumuna indirgeniyor. Oysa çocuk işçiliği maliyeti en yüksek emektir, çünkü geleceğimizden çalar." ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun verdiği Meclis araştırması önergesi, TBMM'de yapılan oylamamada reddedildi.