Drt Tv ekranlarında yayınlanan Haftaya Bakış programının bu hafta ki program konuğu Denizli Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen oldu. Program yapımcısı İrfan Atasoy’un sorularını yanıtlayan Şen, Denizli turizmi ve Pamukkale’deki son gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“PAMUKKALE YOK OLUYOR”

Şiddetli yağış dereyi taşırdı Şiddetli yağış dereyi taşırdı

Programda beyaz cennet Pamukkale’de yaşanan su sıkıntısını gündeme getiren Denizli Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, 1992 yılında yapılan ölçümlerde 500 litre saniye olan su debisinin şimdilerde 150 litre saniyeye düştüğünü ifade ederek; “Suyun debisi gün geçtikçe azalıyor. Kısacası Pamukkale su konusunda alarm veriyor. 2017 yılından itibaren başlayan su debisindeki düşünün, son yıllarda etkili olan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle iyiden iyiye hissedilir duruma geldi” dedi.

“PAMUKKALE’Yİ BEYAZLATMAK ARTIK SIKINTI”

Pamukkale’nin ve Karahayıt’taki kırmızı suyun turizm ve bölge açısından önemli olduğunu söyleyen Denizli Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, “Son yıllarda Pamukkale’nin bazı noktalarını artık beyazlatamıyoruz. Hatta Karahayıt’ta bulunan suda eskisi gibi bulunduğu noktayı kırmızı hale getiremiyor. Suda mineraller yok olması nedeniyle bunlar yaşanıyor. Korkarım ki ilerleyen yıllarda Pamukkale'yi beyazlatacak su bulamayacağız” dedi.

“SU YÖNETİMİ ÖNEMLİ”

Turizm bölgesinde yaşanan su sıkıntısının başlıca nedenlerinin, kuraklık, bilinçsizce yapılan sondaj çalışmaları ve bilinçsiz su kullanımı olduğunu belirten Şen; “Büyükşehir turizm bölgesinde birçok sondaj çalışması yaptı. Bu çalışmalar beraberinde su kaynaklarını azalttı. Tarımsal alanlarda DSİ’nin çitçiye paralı su satması nedeniyle çiftçi mecbur olarak sondaj yapmak zorunda kaldı. Bu durum su suyun debisini düşürdü. Acilen su yönetimi yapılarak bu konunun geniş çaplı ele alınması gerekiyor. Aksi halde ne Pamukkale kalacak ne Karahayıt kalacak ne de oteller ve pansiyonlar kalacak” dedi.