Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve PAÜ Hastaneleri tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlar ve sağlık çalışanları için ‘14 Mart Anma Programı’ düzenlendi.

PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Veysel Yanık, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İsmail Özdel, PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Murat Özban, il protokol üyeleri, dekanlar, PAÜ’nün idari ve akademik personeli, davetliler ve öğrenciler katıldı. Hatay’a Koordinatör Vali olarak atanan Denizli Valisi Ali Fuat Atik, programa video bağlantısı ile hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Açılış konuşmalarından ilkini Denizli Tabip Odası Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç yaptığı konuşmada “İyi doktorluk bilgiye ve özgürlüğe bağlıdır. Binlerce yıldır bu böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Başkaldırı ile başlayan Tıp Bayramı geleneğimiz bugün ülkemizin yaşadığı deprem felaketi nedeniyle ağırlıklı olarak bir anma programına dönüştü. Yaşadığımız bu felakette 100’e yakın meslektaşımızı kaybettik. Hepsini acıyla anıyoruz.”

PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Murat Özban’da : “Çok büyük bir afetin sonrasında, tarifsiz acıların yaşandığı bu zor günlerde hep bir arada olabildiğimiz özel günlerden birini yaşıyoruz. Hepimiz elimizden geleni yapmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Gelen talepler doğrultusunda yetişmiş personel ve malzeme yardımı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ancak ateşin ortasında, birinci derece yakınlarını kaybetmesine rağmen görev yapan tüm arkadaşlarım, bu sürecin gerçek kahramanlarıdır ve asla unutulmayacaklardır.”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İsmail Özdel yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Ne yazık ki bu 14 Mart’a yüreğimiz yaralı giriyoruz. 45 binin üzerinde vatandaşımızı, 200’ün üstünde sağlıkçımızı, 100’ün üzerinde hekimi ve hekim adayını deprem felaketinde kaybettik. Bunlardan birisi de 1. sınıf öğrencimiz Şiraz Elmahamid’dir. Şiraz’ın tüm ailesi de bir kardeşi hariç kendisiyle birlikte vefat etmiştir. Ruhları şad olsun! Sayın Rektörümüzün önderliğinde depremin ilk günü başladığımız çalışmalarımız aynı azim, kararlılık ve tutarlılıkla devam etmektedir. “Biz tek bedeniz ve bu yarayı iyileştireceğiz” evet tüm kalbimizle inanıyoruz bu yarayı iyileştireceğiz.” dedi

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise konuşmasında “Tıp bayramları, genellikle kutlandığı yılın ana gündemi çerçevesinde kutlanır. Bunun sebebi doktorların ya da doktorluğun hayatın tam içinde olmasından kaynaklanmaktadır. Felakete sebep tüm olayların yerini terk edemeyen ilk müdahalecisi her daim doktorlardır. Doktorlar, yangınlarda yanıkla; salgınlarda virüsle; depremlerde yara ile uğraşır. Hepsinin de temelinde insan vardır..Şu anda hala Hatay’da çalışmalarını fedakârlıkla sürdüren Sayın Valimize yine Hatay’a çok sık olarak gidip hizmet veren Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza oraya giden doktorlarımıza sağlık çalışanlarımıza sosyal hizmet uzmanlarımıza hizmet eden uzman ve personelimize, aşçılarımıza şoförlerimize ve sayamadığımız birçok kardeşimize; kendi gidemeyip yardım eden, dua eden, cömert, vefakâr insanlarımıza teşekkür ediyorum. Her birine saygılar sunuyorum. Vefat eden tüm doktorlarımıza rahmet diliyorum.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise “Ülkemizde 11 ili kapsayan deprem felaketi için yüzyılın felaketi hatta yüzyılların felaketi diyebileceğimiz bir durum.Türklerin Anadolu’ya gelişinden bu yana, bu çapta bu büyüklükte bir afetle karşı karşıya gelmemişiz. Biz Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak Antakya ili ile eşleştirildik. Antakya da binaların yüzde 70’i yıkılmış durumda. Birçok insanımız hayatını kaybetti, Allah’tan rahmet diliyoruz. Depremden 3 saat sonra ekiplerimiz harekete geçtiler ve arama kurtarma çalışmalarına destek verdiler. Sonuçta, el birliği ile güç birliği ile söylem birliği ile artık ileriye bakarak herkes birbirine sahip çıkarak inşallah bu kötü günlerin üstesinden geleceğiz”

Programa görevli olduğu Hatay’dan canlı video bağlantısı ile katılan Denizli Valisi Ali Fuat Atik ise : “Öncelikle sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı en içten ve en kalbi duygularımla kutladığımı belirtmek istiyorum. Pamukkale Üniversitesi ile Denizli İl Sağlık Müdürlüğü’nün Hatay’daki çalışmalarına yakinen şahit oldum. Depremden etkilenen, zarar gören vatandaşlarımızın sağlık sorunlarının çözümünde gösterdikleri özveriye şahit olmuş birisi olarak Denizli’miz, Pamukkale Üniversitemiz ve burada görev yapan doktorlarımız ile gurur duydum. Denizli Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere ilimizin tüm kurumları, burada inanılmaz işlere imza attılar. Hepsinden Allah razı olsun”

Açılış konuşmalarının ardından program ‘Doktorlarımızın Deprem Deneyimleri’ adlı panel ile devam etti. Deprem sonrası destek amaçlı deprem bölgesine giden Pamukkale Üniversitesi hekimleri ve sağlık çalışanlarından oluşan ekipte yer alan Doç. Dr. Murat Seyit’in, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Civlan’ın, Arş. Gör. Dr. Duygu Çal’ın ve Hemşire Emine Turgut’un paylaşımları ile sona erdi.