Türkiye Bursa'nın Gemlik İlçesi’nde tarihi bir gün yaşadı. 2 yıl sonra tamamlandığında 5 bin kişiye istihdam sağlayacak, 22 milyar lira bütçe ile Türkiye’nin otomobilinin üretileceği TOGG Mühendislik Tasarım ve Üretim Tesisleri’nin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Fabrikanın temelini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin Otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi insanımız için nasıl umut olmuşsa içimizdeki bazı çevrelerin de adeta kabusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, öz güveninin artmasından rahatsızlık duyanlar hemen yoğun bir karalama kampanyası başlattılar” diye konuştu.

“BÜTÜN BAŞARILARIN ARKASINDA AZİM, CESARET VE MÜCADELE VARDIR”

Projede emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyada bütün başarıların arkasında azim, cesaret ve mücadele vardır. Unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman engellerle, mayınlarla, sabotajlarla, hatta ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşanmıştır. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir” dedi.

“ARACIMIZI 2022 YILININ SON ÇEYREĞİNDE BANTTAN İNDİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Anketlerde milletin bu projeyi destekleme oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Bu tablo, hem bizim hem de bu işe gönül veren ekibin motivasyonunu daha da artırıyor. Salgın döneminde bir yandan fabrika inşaatına başlamak için tüm süreçleri tamamlarken, diğer yandan da 78'i Türkiye'de yerleşik firmalardan oluşan tedarikçi seçimlerinin yüzde 93'ünü tamamladık. Çin'de dış tasarım, Avrupa Birliği ülkelerinde ise iç ve dış tasarımımızın tescil işlemleri bitti. Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika'daki tasarım tescil süreçleri devam ediyor. Kullanıcı araştırmaları ve mühendislik çalışmalarının tümü yine planlanan takvim çerçevesinde gerçekleşti. Bugün ise ‘Bismillah’ diyerek tesisimizin inşaatına inşallah birlikte başlıyoruz. Burası Bursa. Çok önemli bir yer. Sadece Yeşil Bursa değil, burası payitaht Bursa. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz. Böylece Avrupa'nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye'den yola çıkacak. Üretime geçtikten üç yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye'nin Otomobili olacaktır.”

“HEP BİRLİKTE ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKACAĞIZ”

Bölgedeki üniversitelerle iş birliği hâlinde sanayii kuruluşlarına nitelikli iş gücü kazandıracaklarının da altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedarikçiler arasında daha önce büyük üretici için çalışmamış filiz girişimciler bulunduğunu, kendini TOGG ile ispat edecek bu şirketlerin, küresel tedarikçi olma potansiyeline sahip olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geri görüş kameralarında bir dünya markası çıkarabileceğimiz gibi, akıllı yaşam teknolojilerinde çığır açıcı işler Türk firmalarından çıkacaktır hiç endişe duymuyorum. Türkiye'nin Otomobili'nin alametifarikası elektrikli olmasıdır. Lityum, elektrikli otomobillerin bataryalarının hızlı şarj olmasını, ömrünün ve kullanım mesafesinin özellikle de uzamasını sağlar. Eti Maden İşletmemiz, bor kaynaklarından lityum üretilmesi için iki, üç yıldır Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Projeyle rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar geri kazanılarak lityum üretilecek. Pilot üretim tesisinin projesini tamamladık, inşallah haftaya montaja, yılsonunda ise üretime başlıyoruz. İnşallah, pek çok işimizden olduğu gibi, Türkiye'nin Otomobili Projesi'nden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız. Bu hayali gerçekleştirmek için yola çıktığımızda özel sektörün koordinasyonunu sağlama görevini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize vermiştik. Bu kurumumuzun öncülüğünde bir araya gelen babayiğitler, hamdolsun işi bu noktaya kadar getirdi. Kendilerini bir kez daha şahsım, milletim adına gönülden tebrik ediyor, inşallah gerisini de aynı azim ve kararlılıkla yürüteceklerine inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Türkiye'nin Otomobili'nin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin bu aşamaya ulaşmasında emeği ve katkısı olan herkesi tebrik ederek; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve yönetimine, projeye yüreğini koyan babayiğitlere, gecesini gündüzüne katarak projenin bugünlere gelmesini sağlayan TOGG ekibine teşekkürlerini sundu. Bu alandaki büyük beklentileri hayata geçireceklerine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah bizler de projenin tüm saflarında yanınızda olmaya, sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Mevla’m yolumuzu, bahtımızı açık etsin” diye konuştu.

AİLE FOTOĞRAFINDA ZORLU İLE DENİZLİ DE YER ALDI

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yerli otomobilin maketi hediye edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında TOGG'un ortaklarından Denizlili iş insanı Ahmet Nazif Zorlu da yer aldı.