Denizli binlerce tekstilin var olduğu ve tecrübelerin nesilden nesile aktarıldığı bir şehir. Girişimci ruhuyla birçok Denizlili tekstil sektörünün farklı alanlarına yatırım yaparak bugün itibariyle Denizli’yi Dünya’nın en önemli tekstil tedarik merkezlerinden biri haline getirmiş durumda. Özellikle Avrupa, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine çok hızlı üretim ve sevkiyat kabiliyeti ile Denizli ön plana çıkıyor. Tecrübeden gelen kalitesi ile de müşterilerin vazgeçilmez tedarik merkezlerinden biri oluyor.

Uzun yıllardır devam eden kapasite artırımı yatırımlarından sonra Denizli’de faaliyet gösteren iş insanları artık kapasiteden çok, katma değerli üretime ve sürdürülebilirlik kavramına yatırım yapmaları gerektiğini anlamış durumda. Tekstil fabrikaları büyük bir dönüşüm içerisinde katma değerli üretim yapmak için çaba gösteriyor. Hem markalaşma konusunda, hem de nitelikleri ve özellikleri yüksek olan herkesin yapamadığı tekstil ürünleri konusunda ciddi yatırımlar var. Bu yatırımlar firmaların büyümesi ve Denizli’nin kalkınması açısından çok önemli ve değerli.

Sürdürülebilirlik konusunda da çok ciddi yatırımlar yapılmaya başladı. Hem enerji verimliliği, hem insan kaynakları stratejileri şu anda firmaların gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle Türkiye’nin coğrafi avantajları nedeniyle güneş enerjisi santralleri konusunda kat etmesi gereken çok büyük bir yol var. Çok büyük bir potansiyelimiz varken bu potansiyelin çok azını değerlendirebiliyoruz. Yeni güneş paneli teknolojileri ve yatırımların geri dönüş süresinin azalması ile enerji alanında sürdürülebilirlik çok ön plana çıkmış durumda.

Enerjinin yanı sıra insan kaynakları stratejileri de şirketlerin sürdürülebilirliği ve katma değerli üretim yapabilmeleri açısından çok önemli. Çalışan memnuniyetinin yüksek olduğu işyerlerinde çok daha katma değerli ürünler üretiliyor, kurumsallaşma süreçleri daha az sancılı bir şekilde tamamlanıyor. Türkiye’nin ve Denizli’nin önemli bir gerçeği şirketlerimizin çok önemli bir bölümü aile şirketlerinden oluşuyor. Aile içinde yaşanan sıkıntılar çok değerli ve büyük şirketlerin bölünmelerine ve zaman zaman kapanmalarına yol açabiliyor. Denizli son dönemde bu alanda da önemli yatırımlar yaparak aile şirketlerinin kurumsallaşması, aile anayasalarının hazırlanması ve şirketlerin uzun yıllar devam etmesi açısından sürdürülebilirlik politikalarının belirlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıyor.

Teknik Tekstil alanında yapılan girişimler, katma değerli üretim için verilen mücadele, ve markalaşma yolunda atılan adımlarla birlikte Denizli, geçmişten gelen tecrübesi ve bilgi birikimi ile uzun yıllar daha tekstilde Dünya’nın önemli merkezlerinden biri olmaya devam edecek. Kalitesi, hızı ve esnekliği ile çok önemli üretim avantajlarına sahip olan Denizli hem Heimtextil Fuarında, hem de dünyadaki diğer önemli tekstil fuarlarında dünya genelinden alıcıların dikkatini çekmeyi sürdürecek.

Denizli’yi uluslar arası arenada temsil eden tüm ihracatçı firmalarımızı tebrik ediyor, Dünya ciddi bir resesyon tehlikesi ile karşı karşıya olmasına rağmen göstermiş oldukları performans ve gayretten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.