Pandemiyle başlayıp çip kriziyle devam eden otomobil fiyatlarındaki tırmanış, geçen yılın sonunda dövize yapılan müdahale ile yavaşlamış hatta durmuştu. Döviz fiyatlarındaki belirsizlik piyasayı kısa süre dizginlese de ilk şokun atlatılmasıyla fiyatlar da hafif bir yükseliş ivmesini bu yılın başlarından itibaren hissetmeye başladık. Peki, bundan sonrası nasıl olur?

Sıfır otomobil fiyatlarında yaşanacak artışların, ikinci el araç fiyatlarına yansıması daha geç oluyor. Birçok marka zam yapmamak için dirense de stok durumuna göre farklı politikalar izliyorlar. Ama bir gerçek var ki, yeni bir krizimiz mevcut, o da savaş!

Ukrayna’da yaşanan savaş ve Rusya’ya uygulanan ambargolar ile birlikte, bu iki ülkeden tedarik edilen otomobil yedek parçalarında sıkıntılar yaşanmaya başladı. Savaş büyürse ve bir an önce barışçıl bir çözüm bulunmaz ise bu kriz bize çip krizini de aratabilir. Öyle ki lojistik sektöründe çalışan tır şoförlerinin büyük bir kısmı Ukrayna vatandaşı. Ülkesini savunmaya giden bu kişilerin yerine şoför bulmakta bile zorlanıyor sektör. Bunca olumsuzluk varken, sıfır araç tedarik problemleri devam edecek gibi görünüyor. Marka yöneticilerinden gelen yorumlar da bu yönde. Tüketicinin sıfır otomobillere ulaşamadığı ortamda da doğal olarak ikinci el araçlara talep artacaktır. Bu da ikinci el otomobil fiyatlarında tekrar bir yükseliş eğilimine girmemize neden olabilir.

Artan maliyetler!

Görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçek de artan hammadde fiyatları, nakliye maliyetleri, üretim ve enerji maliyetleri. Bunlar da sıfır araç fiyatlarına yansımaya devam edecek. Devamında da tabi ki ikinci el fiyatlarına yansıyacak.

KDV %1 ‘den %18 ‘e çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile ikinci el araç alım satımlarında uygulan KDV oranı da yükseltiliyor. Araç satış kârının %1’i olarak uygulanan KDV, yeni düzenleme ile %18 oluyor. Yeni oluşan vergi yükü de fiyatları yukarı doğru çekecek.

Neredeyse 250.000 TL’nin altında sıfır otomobilin kalmadığı bir ortamda, alım gücü düşen vatandaş ise çareyi ikinci el otomobillerde arıyor. Ama görünen o ki sıfır otomobil almak da ikinci el otomobil almak da geçen sene olduğu gibi bu sene de çok zor olacak.