Bu yıl tarım eğitiminin başlamasının 178. yıldönümü. Tarihe şöyle bir bakacak olursak, Türkiye’de modern anlamda ilk defa Tarım eğitim ve öğretimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de Ayamama Çiftliğinde açılan Ziraat Mektebinde başlamıştır.

Burada kaydedilen 1846 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan ve Ziraat Fakülteleri açıldıktan sonra da “Zirai Öğrenim” in yıl dönümü olarak geleneksel bir şekilde, çok çeşitli etkinliklerle bir bayram havası içerisinde ve yurt sathında törenlerle kutlanmaktadır.

İstanbul’da Ziraat Okulunun açıldığı kesin tarih, 10 Ocak 1846 olduğu için, sözü edilen kutlamalar da her yıl 10 Ocak tarihini içine alan haftada yapılmaktadır. Ziraat okulundan sonra 1893 yılında da yine İstanbul da “Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi” de eğitim ve öğretime açılmıştır.

Bu nedenle 10 Ocak tarihini sadece ziraat mühendisleri kutlarsa bir eksiklik oluşur.
Ziraat - Tarım eğitimi alan ziraat teknisyenlerimiz, teknikerlerimiz de var. Bu nedenle ziraat mühendislerimizin yanında lise ve meslek yüksekokulu seviyesinde de tarım eğitimi alan tüm tarımcıların günü kutlu olsun.

Türk tarımı için hepimizin yapacağı daha çok iş var.

Dr. Devrim Alkaya
Söke Ziraat Teknik Lisesi (1989)
Anadolu Ün. Tarım (2018)