Alaattin düne kadar belediyelik büyük bir kasabaydı. 7 Kasım 1968'de belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.   2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra mahalle oldu.

Alaattin bereketli ovası, tütüncülük, her türlü sevze ve meyvenin yetiştiği bereketli yerlerimizdendir. Alaattin yardımlaşma derneği yüzlerce öğrenciye burs vermektedir. Gurbetçilerimizin Alaattine desteği takdire şayandır kendilerine teşekkür ediyoruz. Alaatinin çok iyi işleyen bir kırsal kalkınma kooperatifi de tüm ülkemize örnektir. 

ALAATTİN YANNITEPE TÜMÜLÜSLERİ: Alaattin kasabamızın 2 km. kadar batısında; Denizli-Acıpayam yolu, Burdur yol ayrımının 2 km. güneybatısında bulunan Yannıtepe'de 3 adet tümülüs ve 2 adet kaya mezarı bulunmaktadır. İki tümülüsün üzerindeki çukurluk nedeniyle antik dönemde soyulduğu tahmin edilmektedir.

Alaattini kuran Alaattin hanın (Taşkın dede) ve Dona babanın türbelerini size tanıtacağım.

Kasaba ve çevre halkınca "Taşkın Dede" olarak bilinen Alaaddin Han, Horasan Türkleri'nden olup, kasabanın kurucularındandır. Kendisi, eşi ve iki çocuğunun bu çevrede yapılan savaşlarda (M.1200 yıllarda) şehit oldukları, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın sülalesinden olması nedeniyle bu isimle tanındığı ve kasabanın adının da buradan geldiği bilinmektedir.

Dona baba da ayni dönem alperenlerimizdendir. 

Taşkın Dede muhteşem bir etkinlik ile anılmaktadır.

Denizli Acıpayam Alaattin köyü Taşkın Dede ( Alaattin Han) Anma Etkinliği 

Anadolu Selcuklularının bölgeyi fethetmekle görevlendirdiği Oğuz baba ve Evladı Alaattin hanın türbeleri Oguz köyü ve Alaattin köyü içerisindedir. Alaattin köyü Alaattin hanın şehit oldugu tepede Taşkın dede adiyla türbe inşa etmis ve her yıl düzenli olarak anma etkinlikleri düzenlemektedir. Etkinlikte kurbanlar kesilmekte kazanlar kaynatılmakta, şehitlerimiz icin dualar okunmakta ve yağmur duası yapılmaktadır. 

Hazırlanan etli bulgurlu yemekler ve aşureler Alaattin köy halkının yanında çevre köylerden, Denizli'den gelen konuklara ikram edilmektedir. 

Paylaşmaktan doğan bereket, dostluk, kardeşlik duyguları ile dualar edilmekte Anadolu'nun güzelliği bir kez daha yaşanmaktadır. 

"Etkinlikte dikkatimi çeken bir hususu sizlerle paylasmak istiyorum. Alaattin han anma etkinlikleri ile Söğüt ' te her yıl yapılan Ertuğrul Gazi anma etkinlikleri bire bir aynıdır. Hatta pişen yemekler bile aynı ustanin elinden çıkmış gibidir. 

Acıpayam Oğuzun - Yörüklüğün - Türkmenlerin merkez noktalarindan biridir. Söğüt 'te düzenlenen devlet destekli eşsiz şölenin benzerinin Acıpayam- Alaattinde yapılmaması için bir neden yoktur, biraz destekle Acıpayam tüm ülkede duyulan devlet erkanının da katılacağı geniş katılımlı anma etkinligine ev sahipliği yapabilir. 

il Valiliğimiz, Acıpayam kaymakamlığımız, Buyuksehir ve Acipayam Belediye Baskanligimiz, Turizm müdürlüğümüz ve bölge sivil toplum kuruluşları etkinligi desteklerse Söğüt Ertuğrul Gaziyi anma etkinlikleri çapında buyuk bir etkinlige dönüşebilir."

Taşkın dede icin yazılmış Salih Erdem'e ait şiirle paylaşımı tamamlayalim.

TAŞKIN DEDE

Oğuz Bey’in evladı (Taşkın) Alaattin Bey

Obasının postunu yayar Alaattin’de.

-Bin iki yüz yılları- diğer oğlu Dona Bey

Dona Beli’ni namus sayar Alaattin’de.

Karaağaç Bey gibi hiçe sayar canını

Ardında Oğuz, Kırca; savunur vatanını 

Taşkın Dede, Don Baba bu uğurda alnını

Şehadet makamına dayar Alaattin’de.