Bugun 7 Ocak. Kazıkbeli savaşının yıldönümü. Denizli' ye ait bir tarihi gündür Kazıkbeli Savaşı.

7 Ocak 1148 tarihli savaşı Kazıkbeli geçidinde anıtın bulunduğu noktada anma yapılır.
Acıpayam Dernekler Birliği olarak güzel bir etkinliğe önayak olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Savaş meydanında o günler yad edilir.

Savaşla ilgili biraz bilgi vereyim. 1147 yılı sonlarında 1148 de yapılan Kazıkbeli savaşında, II.Haçlı seferi sırasında Anadolu’ya giren Haçlılar en kestirme yol gördüklerinden Denizli’den Antalya’ya Hamit (Acıpayam) Ovasından geçerek gitmek isterler. Denizli'yi Antalya'ya bağlayan bugünkü Cankurtaran mevkisinin hemen üstünde kalan Kazıkbeli geçidinde bir savaş yaşanır. Fransa Kralı 7. Louis'in kumandasındaki II.Haçlı ordusu 1147 yılında Efes'e gelmiş ve oradan Menderes nehri boyunca yürüyüşüne devam etmiştir.

1148’de, Fransız Haçlı ordusu Denizli'den sonra, Honaz Dağı’nda, çok dik ve dar olan Kazıkbeli geçidinde Haçlıları, Selçuklu uç birliklerinden Avşarlar, Hamit Ovasının tabii giriş kapılarından olan bugünkü Cankurtaran’da karşılarlar.

Haçlıları yol boyunca takıp eden Türk okçuları, geçitte öncüler ile ardçılar arasındaki bağlantının koptuğunu ve Haçlıların ikiye bölündüğünü görünce, Haçlı ordusunun kargaşa içine düşmüş olan orta kısmına saldırdılar, kayaların ve ağaçların üzerinden onları ok yağmuruna tuttular, ağır zırhlı şövalyeler ise kaygan yüzeyde süratli hareket edemediklerinden ancak atlarının üzerinden mızraklar fırlattılar. Atları ok yağmuru altında ölünce de yaya kaldılar; sadece oklarla değil kılıçlarıyla da adam adama mücadele eden Türkler tarafından sıkıştırılarak yok edildiler. Sağ kalabilenler ancak karanlığın çökmesi sayesinde kurtulabildiler. Haçlılar için bir felaket olan bu savaşta 40 kişilik maiyetini kaybeden kral bile canını zor kurtardı." Kazıkbeli Savaşı denen bu savaşta Haçlılar perişan edilir. Fransızlar o günün anısına Fransanın en güzel çiçekleri meyve vermeden Kazıkbelinde solmuşlardır diyerek anarlar.

Halkla içiçe büyük zaferin kutlanması, Denizli halkının yoğun ilgisi tarihimize olan ilginin arttığını, giderek bilinçlendiğimizi gösteriyor. Çok değerli sanatçımız ressam Orhun Kara tarihi savaşlarımızı resmetti. Yazar Veli Aykar hocamız Kazıkbeli Kartalı romanını yazdı. Denizli' de Miryekefelon savaşı ve Kazıkbeli savaşlarının anısına birer anıt yapılması Atalarımıza borcumuzdur. Bu savaşların tarihî dizi filmlerinin çekilmesi, belgesellerinin hazırlanması da Denizli tarihine büyük katkı sağlayacaktır.