Bir haber okudum. İçimde fırtınalar koptu. Yüreğim ezildi. İşin içinde olunca üzüntüm iyice katlandı.. 

Maalesef ekonomik kriz, belirsizlik, gelecek korkusu eğitim gören gençleri çok etkiliyor.  Yükseköğretim Kurulu verilerine göre 2021 ve 2022'de üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı 728 bini aştı. 2021 ve 2022'de YÖKAK'ın (Yükseköğretim Kalite Kurulu) Gösterge Değerleri Raporu'na göre 728 bin 490 öğrenci üniversiteyi bıraktı ve bu terklerin büyük çoğunluğu büyük şehirlerde yaşandı. 

DENİZLİ’DE BU SAYI 10 BİNE YAKLAŞTI 

2021-2022 verilerine göre Denizli’de ise okulu bırakan öğrenci sayısı 10 bine yaklaştı. Belirtilen yıllarda Pamukkale Üniversitesinde eğitim öğretimden ayrılan öğrenci sayısı 9 bin 909 oldu.

Kimisi diyor ki çocuklar haklı kısa yoldan hayata atılıyorlar. Benim bu görüşe katılmam mümkün değil. Çünkü çocukların büyük kısmı düz lise mezunu ve meslekleri yok. Çağımızın en büyük sorunu mesleksizliktir. Mesleği olmayan düz lise mezunu çocukları çok zor bir hayat bekliyor. Keşke çocuklar meslek lisesi mezunu olup hayata atılsalardı ama veriler böyle demiyor. 

Sadece ilimizden yaklaşık 10 bin genç üniversite eğitiminden vazgeçince sadece o gençler kaybetmiyor hepimiz kaybediyoruz. O gençler ailelerinin  ve ülkenin umuduydu. 2 yıllık 4 yıllık hiç farketmez hepsi bir fidandı ve ülkemize büyük hizmetler etmek için adaydılar. 

Ülkemiz  okulu bırakan 728 bin gencin okuması için üniversiteyi kurdu, altyapısı, hocası, idari personeli inanın hiç kolay degil hepsi hazırlandı ve tüm emekler de o 728 bin çocuğumuz için boşa gitti.  Topyekûn çok büyük bir kayıp.

Şimdi düşünme ve çare bulma zamanı. Büyük odalar, meslek kuruluşları, dernekler, yerel yönetimler, üniversite yönetimleri hepsi durup bir düşünsün acaba biz bu gençleri okutabilirmiydik diye.  Kendim sorup kendim cevap vereyim bence isteseler tüm gençlere sahip çıkabilirlerdi. 

Denizli de çok sayıda derneğimiz okuyan gençlere burs veriyor. O derneklerin yaptığı işin kutsallığını, önemini hepimiz çok iyi anlamalıyız. Acipayam ve çevresi Egitim Derneği, Kumavsarlilar dernegi, Alaattin Derneği gibi çok sayıda derneğimiz yuzlerce ogrencimize az da olsa burs sağlıyor. Hepimizin bu derneklere üye olması, destek vermesi çok onemli ve değerli. Yoksa sonuç ortada, binlerce gencimiz okulu bırakmak zorunda kalıyor, gözyaşlarını içine akıtıyor. 

Ben sorunun  bu kadar büyük boyutta olduğunu düşünememiştim. Sorun futboldan, pop sanatçılarının magazin haberlerinden cok daha önemli. Ülkemizin ve gençlerimizin geleceği söz konusu olan.  Hepimize inanın görev düşüyor.